18 March, 2013

makcik masak puding roti karamel....


hai ...
hari nie mizz ter sangat lah rajin..
patut nye semalam lagi nak buat..
tapi tido nye terlajak perahu plak..
so tak leh nak wat ape lah kan...
hehhehheheh.....

so jadi nye mizz buat lah hari nie..
sebab nye nak kasi kak ipar rase...
MY SIL nie tak suke kek sangat..
so kasi try puding roti plak...
urmm tengok gaye nye..
cam tak bape minat nye..
tapi minat nak try buat...
haaaa .. yang tuh mizz suka..


resepi nye mizz google je dulu..
sebab mizz dah selalu buat tahun lepas
so ingat lah bahan bahan nye..
mudah n senang sesangat sangat..
kalau rumit cikit..
sekali dua aje lah mizz wat..
heheehhehhe..

bahan nye:

roti 8 keping..(di potong 6)
susu cair 1 tin
2 sudu butter
2 sudu gula
2 biji telur ayam
1 sudu kecil esen vanilla
sedikit kismis

bahan karamel:

susu cair 1 tin
2 sudu gula
1/4 tin air masak
2 sudu tepung kastrad

cara:

roti yang dah di potong 6 tadi di sapu kan butter dan
 letak di dalam talam yang untuk di bakar..
sebelum tuh lanser kan butter di keliling talam

masuk kan gula, telur, dan esen vanila, kacau hingga sebati
kemudian masuk kan susu cair kacau sebati

kemudian masuk kan susu cair tadi ke dalam talam yang berisi roti
tadi, dan rendam kan roti hingga kembang.dan tabur kan kismis

masuk kan ke dalam oven dengan suhu 180 darjah
selama 30 minit dan keperangan..

cara masak karamel:

masuk kan susu cair, gula, air dan tepung kastrad ke dalam periuk
dan masak kan dengan api kecil hingga pekat..

.............................................................................................................

haaaaa.. senang kan kan kan!!!!
itu cara mizz buat..
simple je..
so boleh lah wat minum petang nanty..
ececeh.. dah ade minum petang...
konon nye..
sejak MY SIL no 1 duk kat rumah nie
tiap tiap petang ade minum petang tau..
cewahhhh...


uuhuuuiiii....!!!
sangat menyelerakan ..
so mizz tak yah makan nasi dah..
konon diet lah kan kan..

selamat mencuba ye keng kawan yang singgah di blog mizz nieh...

tak salah kite nak sharing is caring..
okeh..

daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....




salam cinta

No comments:

Post a Comment