20 December, 2012

mAk jEmaH rAjin mAsaK..



haiii sayunk mizz..
sehat tak.. adehh.. lame nye tak update blog nieh..
almaklum lah mizz kan wanita terbz di abad ini..
hahahhhaha...(sungguh perasan okehh!!)

urmm sape mak jemah tuh??
jeng jeng jeng....
urmm mak jemah a.k.a mizz chokie chokie..
tibe tibe je dapat idea nak bagi diri sendiri name glemer...
hahahha..
okeh okeh okeh.. dah dah lah ye..
mizz nak kongsi resepi ngan korunk..

ari nie mizz rajin masak..atas sebab hero hero akak mizz minta kek..
jenuh lah nak putar belit ayat kat dieorang nie..
hajat di hati nak wat kek coklat..
tapi tergerak hati nak try wat kek laen plak..
asyik coklat coklat coklat...
naik jemu mak jemah nak....
hahahahahhaha

so pepagi bute  yang tak berapa nak bute tuh..
mizz menggugle resepi kek gula hangus niehh..
so dengan jaya nya mizz siap siap kan barang..
nasib baek lah kebanyak kan barang memang dah ade..
so tak payah nak pening kepala nak pegi beli itu beli ini...
pokai mak jemah nak... asyik kua aje wet nye..
macam air mengalir.. huhuhuh
dah last pas nie tak de gaji dah...makan tanggung aje...

okeh okeh.. disini saya mizz ingin kongsi resepi yang simple
mudah dan senang...





Bahan- bahan:

1 cawan  gula

1 cawan air panas

1 cawan tepung gandum

1 cawan susu pekat

2 sudu (k) soda bikabonat

4 biji telur size K / 3 biji size B

2 sudu (b) mentega / butter

1 sudu esen vanilla

Cara-cara:

1. masak kan gula dengan api sederhana hingga hangus atau kekuningan,
 kemudian masuk kan air panas
(berhati hati bila masuk kan air panas gula akan meletup letup jaga jaga tangan anda ye :) ..
 gula akan berketul ketul )
kacau hingga gula larut dan cair..
selepas itu masuk kan mentega / butter kacau larut dan tutup api dan biarkan sejuk.

2. pukul telur hingga kembang dan pekat, setelah itu masuk kan susu pekat tadi kacau sebati.

3. ayak kan tepung gandum dan soda bikabonat, kemudan masuk kan ke dalam adunan telur tadi sedikit demi sedikit..

4. kemudian masuk kan gula hangus tadi dan esen vanilla kacau rata dan sebati..

5. akhir, masukkan adunan tadi ke dalam talam pembakar

6. bakar dengan api sederhana pada suhu 160 - 180 darjah selama 1 jam ke 1 jam 15 minit..

 jika kek dh masak tmbah kan 10 mint dengan api atas dan bawah untuk kek lebih cantik .. :)

(untuk kepastian ambil lidi  cucuk kan.. kalau aadunan tidak melekat pada lidi tuh.. makne nye dah masak lah tuh..)

kawan kawan selamat mencuba..


okeh sayunk..
daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.... :)





salam cinta

No comments:

Post a Comment