20 December, 2012

macaroni lah plak....



haaaa.. macaroni??
cite rona roni macaroni tuh erh???
owhh!! tidak sama sekali lah kan kan kan..
walau pon name lebih kurang aje..

okeh mizz terajin lagik..lepas kek gula hangus siap untuk dibakar..
mizz siap siap plak masak macaroni cheeze bakar..
semangat nak masak nie...
dah lame idam kan..
resepi pon dah search lame dah.. terbuku di dalam buku resepi je..
wah!! mizz ade buku resepi beb..
ye lah dulu hajat nak wat buku dairi hidup
tapi sume nye sekerat jalan aje.. 
konon konon ganti ngan blog nie lah dairi nye..
cewahhh!! kelas ko mak jemah...

dah dah ye..
mizz nak kasi resepi nie..so korang yang nak mencuba tuh gi amik pen dan kertas sekarang..
now!!!!!(cewah berangan nak jadi cikgu la tuh.. hajat tak kesampaian..)
hehehhehe..

okeh okeh..
resepi nie mizz just search kat gugle je.. tapi bahan utama aja mizz amik..
yang laen mizz reka sendiri..ikut sedap rase hati dan hempedu mizz lah kan..

tak dan nak edit edit bagai.. nie pon amik kat instargram...


bahan bahan nye..

200 gm macaroni (tapi mizz guna setengah aja)

2 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*(ikut korang lah nak bawang lebih pon boleh)

1 pek ayam kisar(mizz guna jenama ramle)

4 batang sosej(ikut suke nak lebih pon okeh)

1 sudu cili boh(mizz guna cikit ja nak bagi rasa pedas)

1 tin (K) sos prego mushrom(tin wane ijau)

2 biji telur(ikut size gred)

1/2 cawan full milk 

sedikit garam

cheeze chedar

minyak masak..
* bahan dikasar



cara cara:
1. rebus macaroni hingga masak.(jangan terlalu lembik sangat ) dan tos kan..

2. panas kan minyak, tumis kan bawang yang di kisar tadi hingga naek bau dan masuk kan cili boh tadi tumis hingga garing..

3. kemudian masukkan ayam kisar tadi dan sosej yang dihiris(ikut korang nak hiris macam mane).. masuk kan sedikir air dan masak hingga ayam masak

4. setelah ayam masak masuk kan sos prego tadi... dan masuk kan sedikit garam,

5. kemudian masuk kan macaroni yang telah di rebus tadi..kacau hingga rata.dan air kering

6. setelah siap masak, masuk kan macaroni tadi kedalam loyang pembakar

7. kemudian pukul telur ala kadar, bersama full milk, dan masuk kan kedalam macaroni tadi.

8. pasti kan susu dan telur tadi rata kesemua macaroni tadi..dan tabur kan cheese chedar, kemudian tutup dengan foil 

9. last bakar macaroni tadi, dengan suhu 140 darjah, selama 40 minit..

setelah  masak biar kan ia sejuk dahulu baru potong...kalau tidak berderai lah...


amacam berselera tak???hehhe

menu nie tak leh masak selalu..
boleh mengemuk kan diri anda tau tau...
dengan cheeze nye lagik.. memang perghhh!!! lah kan kan kan..
hehhehhehee..
okeh lahhh...

  selamat mencuba kawan kawan..


daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...... :)







salam cinta

No comments:

Post a Comment